Различните вариaнти на тренажора се предлагат на цена от около 10 лв, като разликата в цената между тях е толкова малка, че ако разберем особеностите им, лесно бихме могли да направим правилния избор. По-долу искаме да поясним каква е разликата между тях, за да може всеки да направи избора за себе си.
Предлагат се няколко варианта на тренажора на Фролов, като най-известните от тях са следните:

1.       ТДИ-01 е вариантът с който Фролов е започнал през 1991 г., с който е открил ефекта на ендогенното дишане и поставил началото на методиката за обучение . Затова той е наречен „Оригиналът” и се предлата от фирма  „Лотос” от гр. Омск, която притежава патента от страна Фролов. Търговското название е „Третье дыхание”(трето дишане). Приборът е конструиран от Евгений Кустов, който заедно с Владимир Фролов е съавтор на патента.  В България и Европейската общност се предлага от фирма „Ейт Киана” и може да се поръча на сайта: www.8kiana.com. Фирмата предлага и специален таймер, който улеснява изключително много изпълнението на упражненията във вариант за Windows и Андроид. Вариантът на таймера за Андроид е максимално опростен (поне доскоро), но този за Windows предлага вскичко, което човек може да си пожелае. В комплекта се предлагат две решетки-дъна на вътрешната камера. Едната е бяла с по-големи отвори а другата е синя с по-малки. Когато е поставена бялата, съпротивлението при вдишване/издишване е почти два пъти по-малко от това на ИТИ-01, което е предимство при начинаещите и хора с астма и/или други дихателни проблеми. ИТИ-01 пък имаше предимство при напреднали и хора,  предпочитащи по-големите натоварвания, което обаче отпадна след въвеждането на синята решетка в комплекта на ТДИ-01.
       На снимката по-долу е показан ТДИ-01. Характерно за него е това, че вътрешната камера се затваря отдолу с решетка, която се предлага в комплекта в два варианта. Бяла с по-широки отвори за подготвителния и синя – с по-тесни за основния оздравителен етап.

Голямо предимство е че, можем да получим  консултация по всяко време - 7 дена в седмицата от 8.00 до 22 часа. Същото се отнася и за всеки, който е закупил ИТИ- 01 или накой друг вариант макар и не от " Ейт Киана". Препоръчваме ви да се обадите на някой от телефоните, особено ако сте дишали известно време и не сте усетили подобрение. Най-вероятно пропускате някоя подробност от методиката   

 

Универсал 2011 е вторият вариант (пълното му название е „ Тренажор-масажор ТДИ-01 Универсал 2011).Той е конструиран от Нураиль Нурдинов  с участието на Евгений Кустов и се предлага от фирма „Гармония” гр. Самара. В България може да се поръча на телефон 0878675103 или да се направи запитване на адрес fructos9@gmail.com. Нураилъ е ученик и съраткин на Фролов и Кустов и бивш организатор  на производството на ТДИ-01 във фирма „Лотос” до напускането си . Той е конструиран на базата на класическия вариант на ТДИ-01 като има следните допълнителни възможности:

-. Двустепенен обем на допълнителната камера, позволяваща регулировка на въздушната смес с понижено съдържание на кислород (хипоксическа) и повишено на въглероден диоксид (хиперкапническа)  така, че да бъде подходяща, както за деца (с обем 300 мл), така и за възрастни ( обем 590 мл). Това е от няколко пъти  по-ниско в сравнение с класическия вариант до  няколко пъти по-високо от него.

-. Возможностите да се използва като инхалатор са реализирани в пълна степен, като чашата, в която се налива лечебния препарат, може да се подгрява от топлината на водата в термос-чашата с двойна стена. Това позволява температурата на лечебния препарат да се запази за около 15-20 минути, при което използването на прибора остава напълно безопасно, което е важно, когато потребителите са деца или непълнолетни.

- Чрез завъртане на вътрешната камера може да се получи както многократно по-ниско натоварване , необходимо за начинаещите, така и многократно по-високо, полезно за трениране например на спортисти и водолази. Това му дава голямо предимство, както пред класическия ТДИ-01, произведен от „Лотос”, така и пред ИТИ-01,произведен от фирма „Динамика” . Този вариант предлага използването както класическата методика, така и нова оригинална методика, разработена специално за него, която дава съвсем подробно описание какво да се прави ден след ден.
Преди да бъде закупен или по време на усвояването на методиката на дишане може да се направи консултация, както на телефон 
0878675103, така и на място 7 дена в седмицата от 8 до 22 часа. Подробности също така могат да се видят на сайта на производителя https://dishat.ru за съжаление за сега само на руски език.

3    3. ИТИ- 01., който е изменен вариант на ТДИ-01, конструиран и произвеждан от фирма “Динамика”  в гр. Новосибирск, се  предлага под търговското име „ИТИ-01 Феномен Фролова”.

Показан е на снимката по-долу. Характерното за него е че вътрешната камера и решетката са едно цяло, като решетката е на различни нива. Това го прави по-лесен за сглобяване от предните два варианта, но пък при изпускане  по време на работа, водата лесно се излива и трябва да се налее нова. В  сравнение с ТДИ-01 с бялата решетка при ИТИ-01 съпротивлението и съответно налягането при дишане е два пъти по-голямо, което  го прави по-труден за усвояване от начинаещи с дихателни проблеми като астма и др в сравнение с предните два варианта. В България се предлага от веригата „Самоздраав” със сайт www. Samozdrav.bg”. До този момент нямаме информация дали фирмата да дава консултации относно усвояването на методиката. 


Инхалатор Самоздрав. 
Тук искаме да споменем и инхалаторът „Самоздрав” , който няма претенциите на предните три варианта и се предлага в два варианта - опростен и пълен в магазините на веригата „Самоздрав’. Той няма връзка с Фролов макар да има сходна идея и устройство. За съжаление дъното на вътрешната камера не е така добре изпълнено , както при който и да е от вариантите на инхалтора на Фролов. Методиката не е така детайлно разработена, особено частта да бъде използван като дихателен тренажор или поне доскоро не беше. Въпреки това, той може да бъде много полезен и ако вече сте го закупили,  ще се радваме да ви помогнем на телефон 0895 644 087 така, че да направите упражненията по-ефективни. Едно голямо предимство на този модел е наличието на методика и специялен балон, с който можем да измерим , нивото на въглеродния двуокис в кръвта, от там да оценим качеството си на дишане, а от там пък нивото на постигнатия напредък в процеса на дишане, както и да оценим нивото на здравето си. Тази част от методиката е оригинална и чудесно разработена и заслужава сериозно внимание.

 

 

 

 

 

  

© 2022 SHARP Всички права запазени.
Дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават